Középvállalati Fejlesztési Program

Nagyszabású támogatási program a feldolgozóipari vállalkozások gyors növekedéséhez

Középvállalati Fejlesztési Program néven a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességét növelő nagyszabású támogatási program megvalósításába kezdett a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. 2018 januárjában.
Az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló (GINOP-1.1.4-16) kiemelt projekt a nagy növekedési képességű vállalkozások (High Growth Companies, HGC) fejlesztését célozza. A támogatást elnyerő cégek számára többek között a hatékonyságot, a termelékenységet, a munkaszervezést és a rugalmasságot, összességében a versenyképességüket nemzetközi szinten is lényegesen befolyásoló tényezők fejlesztésében kapnak szakértői segítséget az IFKA-tól kutatás, felmérés, tanácsadás és mentorálás formájában.


A hazai KKV-szektor versenyképessége kulcskérdés a gazdaság fejlődésében

Az Irinyi Tervben megfogalmazott legfontosabb gazdaságpolitikai feladat az újraiparosítás, azaz a hazai ipar fejlődésének segítése, és ezzel a magyar nemzeti összterméken belül az iparból származó bevétel további növelése. A hozzáadottérték-termelés és munkahelyteremtés jelentős része a vállalatok azon néhány százalékához köthető, amelyek dinamikusan növekednek, komoly részt vállalnak az innovációs folyamatokban, illetve exportképes termékeiknek köszönhetően nemzetközi szinten is versenyképessé tudnak válni. A Középvállalati Fejlesztési Programnak ezen jól meghatározott gazdasági szegmens fejlődésének támogatásán keresztül várható jelentős összgazdasági hatása.


A Középvállalati Fejlesztési Programról

A Középvállalati Fejlesztési Program az első olyan hazai komplex fejlesztési program, amely a leginkább versenyképes feldolgozóipari kis-és középvállalkozások számára testreszabott képzéseket, vállalkozásfejlesztési megoldásokat és mintákat kínál piaci pozíciójuk erősítése érdekében. A program a vállalkozások fejlesztési igényeinek azonosításán és a gazdasági szereplők fejlődést elősegítő partnerségén alapul.

Az érintett vállalkozások eddiginél hatékonyabb támogatása érdekében az IFKA által irányított program célja: 2000 gyors növekedési potenciálú vállalkozás aktiválásán keresztül megalapozó kutatással a célcsoport fejlesztési igényeinek pontos azonosítása; az érintett vállalkozások menedzsmentjének motiválása, tájékoztatása; komplex és rugalmas kiválasztási valamint monitoring rendszer megalkotása; továbbá testreszabott fejlesztéspolitikai konstrukciók és ügyfélkezelési megoldások kidolgozása. A megalapozó kutatás eredményeire épülő képzésbe minimum 300 HGC vállalkozást vonnak be.
A projekt első fázisában a GINOP-1.2.7-17 pályázati projekttervek előminősítése zárult le. Összesen 10,1 Mrd Ft beérkezett igényből 9,5 Mrd Ft felelt meg az eljárás kereteiben, mely eredményekre építve a következő kutatási fázisban lezajlott több mint 1000 cég részletes felmérése. A megalapozó kutatás eredményei alapján készül el a magyar gazdaság növekedési térképe, valamint egy hosszabb távra, de legalább 2020-ig tartó vállalkozásfejlesztési és vállalatfinanszírozási koncepció.

A projekt következő fázisában alakult meg a vállalkozások fejlesztésének tudás- és képzésbázisa, a HGC Akadémia. Ennek részeként a célcsoport igényei alapján indítottak el egy motivációs vállalkozásfejlesztési képzési programot, illetve kialakítottak és folyamatosan bővítenek egy tudásbázis és vállalkozásfejlesztési együttműködést célzó közösséget.

A projekt meghatározó része egy komplex minősítési rendszer kialakítása is, amellyel a nagy növekedési képességű vállalkozásoknak kívánnak hosszú távon is hatékony segítséget nyújtani.
A megalapozó kutatás és a HGC akadémia által együttesen generált általános tudástartalmat a workshopokon, a webináriumokon és a különböző kiadványokon túl képzési konferencia keretében adják át az érintett vállalkozásoknak.


Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.-ről

A hazai gazdasági, műszaki és innovációs közélet szereplőjeként a gazdaság fejlődését ösztönözzük a kutatás-fejlesztés, szakképzés, logisztika, környezetvédelem és foglalkoztatás területeken. Eredményeink, programjaink haszonélvezői a KKV-k, a nagyvállalatok, a műszaki értelmiség, a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek vagy a hazai innovációs közösség, tágabb értelemben a teljes magyar gazdaság.
Magyarország Kormánya - Európai Regionális Fejlesztési Alap - Széchenyi 2020
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.