ARENA 2036 – Stuttgart

Kutatókampusz

ARENA2036 – Aktív kutatási környezet az autók következő generációja számára

Az ARENA2036 Németország legnagyobb és legjelentősebb mobilitással foglalkozó kutatási platformja. A jövő teljességgel digitalizált járművének egész értékláncát itt álmodják és valósítják meg. A tudomány és az iparág találkozási pontját képviselő ARENA2036 a fenntartható autógépészet és gépjárműgyártás hajtómotorja. Ez képezi a járművek következő generációjának alappillérét, amelynél a rugalmasságon alapuló mobilitás tekinthető a kulcstényezőnek.

A projekt 2013-as elindítása óta a következő négy összekapcsolódó kutatási terület alapvető projektjei állnak a kutatókampuszon zajló munka középpontjában:

  • LeiFu (Intelligens könnyűszerkezetes formatervezés funkcionális integrációval)
  • DigitPro (Digitális prototípus – új anyagok és folyamatok)
  • ForschFab (Kutatóüzem – a jövő előállítása)
  • Khoch3 (kreativitás, együttműködés, kompetenciaátadás)

Az említett közös projektek alapján folyamatosan új javaslatok születnek, amelyek mind a jövő mobilitásának megteremtésére irányulnak. Úgy gondoljuk, hogy ez a cél a teljességgel digitalizált Industry 4.0 segítségével érhető el, amely nemcsak sokoldalú és alakítható, egyéni és igényekhez igazított, de egyben funkcionálisan integrált is.

Kutatóintézetünkben a tudomány és az iparág számos szereplője dolgozik egy fedél alatt, egymással szoros együttműködésben.

Partnereink szerteágazó kompetenciákkal rendelkeznek, melyek a könnyűszerkezetes formatervezéstől kezdve a gyártástechnológián át egészen az ergonómiáig számos igen eltérő szakterületet lefednek. A szakterületek, a kompetenciák és nem utolsósorban a perspektívák e kombinációja garantálja az innovatív projektötleteket, amelyek az ARENA2036 különleges kialakításának köszönhetően átfogó támogatásban részesülnek.

Az ARENA2036-ot a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) „Kutatókampusz – A köz- és a magánszféra közötti partnerség az innovációért” kezdeményezése támogatja, amelyet vezető partneri minőségben a Karlsruhe (PTKA) felügyel. Magának az új kutatóüzemnek a megépítését az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatta további erőforrásokkal.

 

Jövőkép és küldetés

ARENA2036 – A jövő autójának rugalmasan működő gyára

Az ARENA2036 egy nagyra törő, hosszú távra szóló kutatási program, amely 2036-ra, azaz az autó megszületésének 150. évfordulójára tekint előre. A célkitűzés: „Könnyűszerkezetes formatervezés integrált funkciókkal a jövő sokoldalú gyárában – ARENA2036: a fenntartható autógépészet motorja az autók új generációja számára.”

Járműipari innováció és kutatás-fejlesztés

 

 

Nagyra törő jövőképünk a következő három stratégiai célt foglalja magában:

Product2036: könnyű, funkcionálisan integrált – többfunkciós jellegével és új anyagok segítségével újrarajzolja a könnyűszerkezetes formatervezés határait.
Production2036: rendkívül hatékony és sokféleképp felhasználható – fenntartható gyártás egy sokoldalú gyárban.
ARENA2036: a technológia átalakítására törekvő újfajta kutatási környezet.

Ez az innovatív megközelítés lehetővé teszi Stuttgart térségében a könnyűszerkezetes formatervezés és gyártás terén már elsajátított kompetenciák összevonását. Az ARENA2036 ennélfogva hosszú távon hozzájárul Baden-Württemberg világszintű vezető pozíciójának megerősítéséhez a gépjárműiparban. Ez nemcsak a tudomány és az iparág, hanem a könnyűszerkezetes formatervezés és a gyártási technológiák közötti szoros együttműködést is megkívánja. Ez a törekvés kizárólag egy kutatókampuszon valósítható meg.
Magyarország Kormánya - Európai Regionális Fejlesztési Alap - Széchenyi 2020
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.